Cand cititi acest document va rugam sa intelegeti ca :
“Noi”, “al nostru/a noastra/ai nostri/ale noastre” inseamna S.C. Blue Air-Airline Management Solutions S.R.L. cu sediul social in Sos. Bucuresti-Ploiesti, nr. 42-44, complex Baneasa Business & Technology Park, cladirea A, aripa A1, et 3-4, sector 1, Bucuresti, Romania; Cod fiscal RO 31525574, companie romaneasca ce ofera servicii de transport aerian low-cost.
“Dumneavoastra”, “al/a/ai/ale dumneavoastra” inseamna orice persoana, cu exceptia membrilor echipajului, transportata sau care urmeaza sa fie transportata cu avionul si care detine un Bilet Electronic. (Vedeti, de asemenea, definitia “Pasagerului”).
“BMS”, „0B” reprezinta codul care identifica compania Blue Air.
“Segment de calatorie/zbor” – o singura calatorie, pe o anumita ruta, aceasta fiind plecare sau retur (Ex.: Bucuresti-Roma)
„Itinerariu” reprezinta biletul electronic achizitionat pentru un pasager (poate include unul sau mai multe segmente de calatorie).
“AGENT AUTORIZAT” inseamna un agent de vanzari care a fost ales de noi pentru a ne reprezenta in vanzarea serviciilor noastre de transport aerian.
“BAGAJ” se refera la haine si alte bunuri personale de care pasagerul poate avea nevoie in timpul calatoriei. In cazul in care nu se specifica altfel, acest termen include atat bagajul de mana, cat si cel de cala.
“BAGAJUL DE CALA” este cel care intra in custodia companiei din momentul predarii pana la destinatia finala si pentru care s-a emis o eticheta de identificare. Bagajul de cala include orice obiect care a fost cantarit, etichetat si dus in cala aeronavei.
“ETICHETA DE IDENTIFICARE A BAGAJULUI” reprezinta un document emis doar pentru identificarea bagajului de cala.
“Companie” inseamna o compania aeriana, alta decat noi.
“BAGAJ DE MANA sau DE CABINA” Acesta este bagajul pe care pasagerii il pot lua cu ei in cabina de pasageri si pentru care sunt responsabili.
“CHECK-IN” reprezinta timpul necesar pentru procesarea documentelor de calatorie, etichetarea bagajului de cala si emiterea/predarea cartii de imbarcare (Boarding Pass).
“CONDITII CONTRACTUALE” reprezinta dispozitiile continute de sau primite impreuna cu Biletul Electronic, identificate ca atare si care includ si acesti Termeni si Conditii de Transport.
“CONVENTIE” reprezinta oricare dintre urmatoarele instrumente: Conventia pentru Unificarea Anumitor Reguli Legate de Transportul Aerian International, semnata la Varsovia in data de 12 octombrie 1929 (de acum inainte prescurtata Conventia de la Varsovia);
Conventia de la Varsovia amendata la Haga in data de 28 septembrie 1955;
Conventia de la Varsovia amendata de Protocolul Aditional nr.2 de la Montreal (1975);
Conventia de la Varsovia amendata la Haga si de Protocolul Aditional nr.2 de la Montreal (1975);
Conventia de la Varsovia amendata la Haga si de Protocolul Aditional nr.4 de la Montreal (1975);
Conventia suplimentara de la Guadalajara (1961);
Conventia de la Montreal (1999);
Regulamentul (CE) nr. 261/2004 al Parlamentului European si al Consiliului din 11 februarie 2004;
Regulamentul (CE) nr. 2111/2005 al Parlamentului European si al Consiliului din 14 decembrie 2005;
Regulamentul (CE) nr. 2027/97 al Parlamentului European si al Consiliului din 09 octombrie 1997
REGULAMENTUL (CE) NR. 1107/2006 AL PARLAMENTULUI EUROPEAN SI AL CONSILIULUI
“CUPON” inseamna un Cupon Electronic, fiecare dand dreptul pasagerului sa calatoreasca pe ruta inscrisa pe cupon.
“DAUNE” include moartea sau ranirea unui pasager, pierderea sau furtul bagajului de cala, lipsa din continut al acestuia sau alt fel de paguba care reiese sau care are legatura cu transportul sau alte servicii secundare ale noastre.
“ZILE” inseamna zilele calendaristice. Pentru notificare, ziua in care se face aceasta nu se numara. Pentru determinarea duratei de valabilitate a Biletului Electronic, se ia in calcul ziua in care se incepe calatoria.
“LEGISLATIA C.E.” inseamna Legislatia Consiliului European 2027/97 in legatura cu responsabilitatile companiei aeriene in cazul unor accidente.
“EURO” inseamna unitatea valutara adoptata de Comunitatea Europeana in concordanta cu Articolul 207 si 209 din Tratatul de la Roma.
“CUPON ELECTRONIC” inseamna un cupon de zbor, emis electronic sau alt document din baza noastra de date.
“BILET ELECTRONIC” inseamna itinerariul inscris de noi sau in numele nostru in Cupoanele Electronice. Acestea contin numele pasagerului, ruta pe care urmeaza sa calatoreasca, numarul zborului, data, tarif, taxe, etc.
CODUL DE REZERVARE sau ID este codul numeric format din mai multe cifre si/sau litere pe care Dvs sau agentul autorizat l-ati/l-a obtinut la sfirsitul operatiunii de rezervare/vanzare a biletului electronic. El este valabil numai pentru indentificarea Dvs in sistemul de rezervari pentru zborul solicitat.
“EXCEDENT DE BAGAJ” inseamna greutatea bagajului peste limita maxima admisa inscrisa in biletul de calatorie.
“FORTA MAJORA” inseamna circumstante neobisnuite si neprevazute, care nu pot fi controlate de dumneavoastra sau de noi, si ale caror consecinte nu au putut fi evitate chiar daca s-au luat toate masurile de precautie.
“PASAGER” inseamna orice persoana, cu exceptia membrilor echipajului, care este sau urmeaza sa fie transportata cu o aeronava si care detine un Bilet Electronic. (Vedeti si definitia pentru “Dumneavoastra”, “al/a/ai/ale dumneavoastra”).
“INFANT” inseamna o persoana cu varsta intre 0 si 24 de luni. Unui infant nu i se atribuie loc in avion, va calatori in bratele adultului. Un adult poate insoti un singur infant.
“MINOR NEINSOTIT (UM)” inseamna orice persoana cetatean roman cu varsta intre 6 si pana la 18 ani, care calatoreste neinsotita de un adult. Minori neinsotiti, alte nationalitati decat cea romana, sunt considerate persoanele cu varsta intre 6 si pana la 14 ani.
“CUPONUL DE ZBOR” inseamna acea portiune din Biletul Electronic emisa de noi sau in numele nostru, care indica ruta pe care veti calatori si care va intra in posesia dumneavoastra.
“SDR” inseamna Special Drawing Rights (Drept Special de Tragere), definit periodic de Fondul Monetar International si valoarea echivalenta in alte valute, publicata in Financial Times. (La data primei tipariri a SDR-ului, acesta este aproximativ egal cu USD 1,2/EURO 1,17/ 4.8102 lei).
“TARIF” inseamna costul si taxele publicate de noi.
“PAGINA DE INTERNET” inseamna paginile de internet www.blueairweb.com sau www.blueair.ro sau www.zboruri-ieftine.ro puse la dispozitia dumneavoastra de noi pentru ca dumneavoastra sa puteti face rezervari online.
“ZBOR DOMESTIC” inseamna zbor cu punct de plecare, sosire si ruta continua care se afla pe teritoriul aceluiasi stat.
“COMPANIA AERIANA” care opereaza zborul este chiar transportatorul aerian care opereaza zborul.
“CONTRACTORUL DE TRANSPORT AERIAN” este compania prin care sunt cumparate biletele. Acest lucru este demonstrat prin numele sau codul specific prezente pe bilet.
“CODE-SHARING” este o intelegere de marketing prin care o linie aeriana isi plaseaza codul de identificare pe un zbor operat de o alta companie aeriana și vinde bilete pentru acel zbor.
“ZBOR CODE-SHARING” este un zbor operat in sistemul code-sharing.
2.1 CONDITII GENERALE
Cu exceptia celor inscrise in Articolele 2.2, 2.4 si 2.5, Termenii si Conditiile de Transport se aplica doar transportului aerian de pasageri si bagaje, realizat de noi si responsabilitatilor pe care le-am putea avea in legatura cu acel transport aerian. Termenii si Conditiile de Transport inscrise pe Biletul Electronic, Cupoanele de Zbor, Etichetele de Bagaj sau alt document de calatorie acceptat de noi, fac parte din acesti Termeni si Conditii de Transport.
2.2 OPERATIUNILE CHARTER
Daca transportul se efectueaza in urma unui acord de charter, Termenii si Conditiile de Transport se aplica daca sunt incorporate prin referinta sau altfel in acordul de charter sau in Biletul Electronic.
2.3 LEGISLATIA CARE SE APLICA
Termenii si Conditiile de Transport se aplica doar daca sunt in concordanta cu tarifele noastre sau cu regulile in vigoare.Daca una din prevederile Termenilor si Conditiilor de Transport este invalida din cauza regulilor in vigoare, celelalte prevederi vor ramane valabile.
2.4 DREPTUL DE INTAIETATE
In cazul unor inconsecvente intre Termenii si Conditiile de Transport si alte prevederi pe care le-am putea avea in legatura cu anumite subiecte, acesti Termeni si Conditii de Transport vor avea intaietate.
2.5 SCHIMBAREA CONDITIILOR
Compania Blue Air isi rezerva dreptul de a modifica termenii si conditiile de calatorie, cu notificarea acestor modificari prin publicarea pe website la sectiunea “Noutati” si “Conditii de Calatorie”.
3.1 PREVEDERI GENERALE
3.1.1 Biletul Electronic, Termenii si Conditiile de Transport, Tarifele, Regulile noastre de Transport si informatiile importante care apar pe pagina noastra de internet, impreuna formeaza Termenii si Conditiile Contractului de Transport care se incheie intre dumneavoastra si noi.
3.1.2 Vom transporta doar pasagerul al carui nume apare pe Biletul Electronic, iar dumneavoastra sunteti obligat sa detineti un document de identitate (CI sau pasaport) in functie de destinatie, interna sau externa.
3.1.3 Toate Biletele Electronice sunt nerambursabile.
3.1.4 Dumneavoastra sunteti responsabil sa verificati daca ati primit confirmarea de plata si itinerariul biletului pe adresa de email furnizata, in caz contrar va rugam sa ne contactati. Nu ne asumam nicio responsabilitate daca dumneavoastra va prezentati la un zbor pentru care nu ati primit confirmare si pentru care, in consecinta, vi se refuza imbarcarea.
3.2 SCHIMBAREA BILETULUI
3.2.1 Biletul Electronic pe care l-ati cumparat este valabil doar pentru ruta inscrisa pe acesta pentru Pasagerul al carui nume apare pe Bilet, din locul de plecare pana la destinatia finala, in data si pentru zborul inscrise pe acesta. Pretul pe care l-ati platit se bazeaza pe tarifele noastre si este pentru calatoria inscrisa pe Biletul Electronic. Acesta este o parte esentiala a contractului nostru cu dumneavoastra.Tariful pentru calatoria inscrisa pe Biletul Electronic este sub rezerva modificarii acestuia de catre Blue Air inaintea inceperii calatoriei.
3.2.2 Daca doriti sa schimbati datele de calatorie, dumneavoastra trebuie sa ne contactati din timp in conformitate cu Conditiile noastre de Transport.Aceste schimbari pot conduce la recalcularea tarifului si la plata unei taxe de penalizare in functie de conditiile de aplicare ale tarifului.Dumneavoastra veti avea posibilitatea sa acceptati noul pret sau sa va mentineti ruta initiala inscrisa pe bilet. Regulile de schimbare a Biletului Electronic sunt detaliate in Conditiile de Transport care se pot gasi pe pagina noastra de Internet sau va pot fi trimise la cerere.
Pentru modificarea datei unui bilet cumparat in timpul unei promotii, pasagerii vor fi taxati in plus cu diferenta de tarif a serviciului achizitionat cu reducere la respectiva promotie.
3.3 NUMELE SI ADRESA COMPANIEI DE TRANSPORT
Numele nostru poate fi codificat in BMS, 0B sau oricare altul inscris pe Biletul Electronic. Adresa sediului nostru se gaseste la sfarsitul acestor Termeni si Conditii de Transport. Toata corespondenta, notificarile etc. trebuie trimise la adresa care se gaseste la sfarsitul acestor Termeni si Conditii de Transport.
4.1 TARIFE
Tarifele se aplica doar pentru transportul din punctul de plecare pana la punctul de destinatie.Tarifele nu includ serviciile de transport terestru pina la/de la aeroport sau intre aeroporturi. Tariful dumneavoastra va fi calculat in concordanta cu Tarifele noastre valabile in data de plata a Biletului Electronic pentru a calatori in data si pe ruta specificate pe acesta.
Tariful pentru calatoria inscrisa pe Biletul Electronic este sub rezerva modificarii acestuia de catre Blue Air inaintea inceperii calatoriei. Modificarea tarifelor va fi comunicata pe website-ul Blue Air.
Putem percepe taxe impuse de noi, compania aeriana, ce fac parte din pretul total al biletului, taxe ce vor fi afisare separate in timpul procesului de rezervare sau pe confirmarea electronica a biletului/biletelor.
Aceste taxe includ, dar nu se limiteaza la, taxa de combustibil, care va fi modificata in conformitate cu pretul de referinta al combustibilului. In prezent, aceasta taxa este de 3 euro/ pasager/ segment de zbor.
Minorii neinsotiti platesc o taxa suplimentara de 60 Euro/ persoana/ segment zbor extern sau 60 Euro/ persoana/ segment zbor domestic in Italia sau 20 Euro/ persoana/ segment zbor domestic in Romania.
Pentru situatiile in care pasagerii, de alta nationalitate decat cea romana, cu varsta intre 14 si 18 ani, solicita asistenta in aeroport, se va plati taxa pentru Minor neinsotit.
Minorii neinsotiti cu varsta intre 12 si 18 ani, care calatoresc pe zboruri domestice in Romania, nu platesc taxa suplimentara, decat in cazul in care solicita asistenta in aeroport.
Pentru rutele domestice din Italia se incaseaza TVA de 10%. Suma este inclusa in pretul total al biletului.
Pentru rutele domestice din Romania se incaseaza TVA de 19%. Suma este inclusa in pretul total al biletului.
DEPORTATI
Exista doua categorii de deportati:
• deportati insotiti – DEPA
• deportati neinsotiti – DEPU
Nu pot calatori mai mult de 10 DEPU pe acelasi zbor.
Taxa pentru un DEPA sau DEPU este de 60 euro / segment de zbor domestic in Romania si 100 euro / segment de zbor international.
4.2 TAXE SI ALTE CHELTUIELI
Va trebui sa platiti taxe si suprataxe care sunt impuse de guvern, autoritati aeronautice civile, aeroporturi si Blue Air. In momentul in care platiti Biletul Electronic veti fi informat de taxele si suprataxele care nu sunt incluse in tarif, marea majoritate a acestora fiind inscrise separat pe Biletul Electronic.Taxele si suprataxele impuse transportului aerian se modifica permanent si pot fi impuse si dupa data cumpararii Biletului Electronic. Daca taxele sau suprataxele inscrise pe Biletul Electronic se vor majora ulterior datei de cumparare,dar inainte de inceperea calatorie, veti fi obligat sa le platiti. De asemenea, daca apar noi taxe, valabile la data calatoriei, veti fi obligat se le platiti. Aplicarea acestor noi taxe sau majorarea celor existente va fi comunicata pe website-ul Blue Air.
4.3 MONEDA
Tarifele, taxele si suprataxele se platesc in Euro. Toate sumele de plata sunt convertite la Euro. Tarifele se afiseaza in EUR, RON, GBP sau USD, dar la finalul procesului de cumparare a biletului, sumele vor fi convertite in EUR.
Pentru conversia sumelor din RON, GBP sau USD in EUR, Blue Air utilizeaza un curs de schimb intern. Acest curs de schimb este cursul BNR+2%, rotunjit in plus la 0.05 eur sau 0.1 eur. Modificarea cursului de schimb in sistemul de rezervare electronica va avea loc in fiecare zi lucratoare, la ora 17:00, pe baza celui comunicat in aceeasi zi de BNR. Valoarea respectiva va ramane valabila pana la ora 16:59 a urmatoarei zile lucratoare.
4.4 TAXE ADMINISTRATIVE
4.4.1 Taxele administrative, taxele incasate pentru servicii speciale precum si taxele rezultate din modificarile biletelor nu sunt rambursabile.
4.4.2 In cazul rambursarilor sau creditarilor aprobate de companie, taxa de procesare este de 10 euro/ pasager/ segment de zbor.
4.4.3 Taxa pentru Infant este de 10 euro/ persoana/ segment zbor domestic sau 20 euro/ persoana/ segment de zbor extern.
4.4.4 Biroul de ticketing din Aeroportul Torino Caselle percepe o taxa de 20 euro per bilet emis si o taxa de 10 euro pentru alte servicii aditionale (de exemplu: bagaj de cala, extra legroom, etc.).
4.4.5 Biroul de ticketing din Aeroportul Arlanda Stockholm percepe o taxa de 30 euro (sau 275 SEK) per bilet emis sau pentru alte servicii aditionale (de exemplu: bagaj de cala, extra legroom, etc.).
4.4.6 Biroul de ticketing din Aeroportul International Sibiu percepe o taxa de 15 euro (sau 70 RON) per bilet emis sau pentru alte servicii aditionale (de exemplu: bagaj de cala, extra legroom, etc.).
4.4.7 Biroul de ticketing din Aeroportul Timisoara percepe o taxa de 15 euro (sau 70 RON) per bilet emis sau pentru alte servicii aditionale (de exemplu: bagaj de cala, extra legroom, etc.).
4.4.8 Biroul de ticketing din Aeroportul Sevilla percepe o taxa de 12 euro (sau 55 RON) per bilet emis sau pentru alte servicii aditionale (de exemplu: bagaj de cala, extra legroom, etc.).
4.4.9 Birourile de ticketing din Aeroportul Bucuresti Otopeni, Roma Fiumicino, Iasi, Cluj si Bacau percep o taxa de 3 euro per pasager per bilet.
4.4.10 Birourile de ticketing Blue Air din Hotel Bistrita Bacau, Iulius Mall Cluj si Palas Mall Iasi percep o taxa de 3 euro per pasager per bilet.
5.1 CONDITII DE REZERVARE
O rezervare pentru un anumit zbor este confirmata prin emiterea unui Cod de Confirmare (Rezervare). Aceasta confirmare se va face in scris sau prin e-mail in cazul rezervarilor prin telefon. In cazul rezervarilor pe Internet, Codul de Confirmare va fi afisat pe ecran, la sfarsitul tranzactiei. Ar fi bine sa va tipariti aceste informatii pentru ca va trebui sa stiti acest numar atunci cand va imbarcati. Nu trebuie sa reconfirmati un zbor pentru care s-a emis un Numar de Confirmare.
5.2 SCHIMBARI
Toti pasagerii care au platit au dreptul sa schimbe rezervarea dupa confirmare, cu pana la 4 ore inaintea orei de plecare a zborului initial, platind o taxa de 40 EUR per Pasager, per segment de zbor plus alte diferente dintre tariful initial si noile tarife, taxe sau suprataxe, care sunt valabile la data schimbarii rezervarii, in conformitate cu Termenii si Conditiile noastre de calatorie daca schimbarea e operata pe website-ul nostru, prin Departamentul Reservation and Customer Service sau prin punctele noastre de vanzare.
Blue Air permite tuturor pasagerilor sa modifice biletul de avion cu pana la 4 ore inainte de zbor chiar dupa ce s-a efectuat check-inul online. Dupa ce finalizati toate modificarile dorite, va rugam sa refaceti procesul de check-in online si sa tipariti cartea (cartile) de imbarcare. In cazul in care sunt mai putin de 12 ore pana la zbor, procesul de check-in se va efectua la aeroport.
Daca alegeti sa faceti modificare online, modificarea se va aplica pentru toti pasagerii aflati in rezervarea respectiva, pentru a modifica zborul doar pentru o parte din acesti pasageri, va trebui sa contactati departamentul Reservation and Customer Service.
Modificarile de nume nu mai sunt permise pe un itinerariu unde unul din segmentele zbor a trecut, pentru niciuna din cursele ramase.
Nu este permisa schimbarea de data sau de ruta a unui bilet la un tarif mai mic decat tariful platit initial, deci implicit nu se ramburseaza eventuala diferenta intre tariful initial platit si tariful inferior care poate exista la data solictata pentru schimbare.
Taxa pentru modificarea de nume sau data pentru rutele interne, pentru clasele tarifare WEB00-WEB11 este de 25 EUR + eventuala diferenta de clasa tarifara/ pasager/ segment zbor, iar pentru clasele tarifare WEB12-WEB23 si Flexi, modificarea se face gratuit.
Se permite numai schimbarea datelor de calatorie (data plecarii, data sosirii), schimbarea rutei si a numelui pasagerului, dar numai pentru clasele tarifare care permit astfel de schimbari de rezervare.
5.3 PLATA
Tarifele, taxele si suprataxele legate de rezervarea dumneavoastra trebuie platite in totalitate in momentul confirmarii rezervarii.
5.4 DATELE PERSONALE
Datele dumneavoastra personale ne sunt necesare pentru: incheierea unei rezervari, cumpararea si emiterea Biletului Electronic, contabilitate, factura si audit (inclusiv verificarea creditului sau a altor carduri), cu scop administrativ si legal, analize statistice, pentru a dezvolta si oferi servicii, si pentru a facilita procedurile de securitate, de frontiera, vamale si pentru a oferi aceste date agentiilor guvernamentale, in legatura cu calatoria dumneavoastra. De asemenea, este posibil ca aceste date sa fie folosite pentru studii de marketing si pot fi folosite de companii din cadrul grupului BlueAir.In aceste scopuri, dumneavoastra ne autorizati sa folosim astfel datele si sa le transmitem birourilor si sucursalelor noastre, agentilor autorizati, agentiilor guvernamentale, celor care proceseaza datele, companiilor de credit si emitentilor cardurilor sau celor care ofera serviciile mai sus mentionate. Acestea includ si trimiterea datelor dumneavoastra personale in afara Romaniei. Daca nu doriti sa primiti informatii de la noi sau de la partenerii nostrii de calatorie va rugam sa ne scrieti la adresa mentionata la sfarsitul acestor Termeni si Conditii de Transport.
Este responsabilitatea dumneavoastra sa introduceti corect datele dumneavoastra de contact in vederea primirii confirmarii rezervarii pe care o efectuati si a biletului electronic
5.5 ASEZAREA IN AVION
Nu garantam ca va putem oferi un anumit loc in avion, iar dumneavoastra veti fi de acord sa acceptati orice loc va va fi oferit. Aveti posibilitatea de a rezerva oricare loc disponibil in avion odata cu rezervarea biletului, contra unei taxe, dupa cum urmeaza:
Ne rezervam dreptul sa stabilim asezarea in avion chiar dupa imbarcare. Acest lucru ar putea fi necesar din motive operationale, de siguranta sau de securitate zborului.
5.6 CONEXIUNI
Blue Air nu garanteaza conexiunile cu alte zboruri sau cu alte mijloace de transport, cu exceptia celor vandute de Blue Air ca zboruri conexe sau transfer conex.
Zborurile noastre nu sunt menite pentru a fi folosite in conexiunea cu alte zboruri ale noastre sau ale altor companii, cu exceptia celor vandute ca atare de noi. Orice conexiune o veti face pe propria raspundere si va trebui sa treceti prin check-in pentru toate zborurile de legatura, cu exceptia zborurilor cu escala vandute de noi, unde check-inul se efectueaza doar pe aeroportul de plecare, nu si in cel de tranzit (escala).
Daca aveti bilete pentru zboruri Blue Air cu escala, zboruri vandute de noi ca atare, aveti obligativitatea sa anuntati la check-in pe aeroportul de plecare ca aveti bilet pentru zbor Blue Air cu conexiune.
6.1 TIMPUL LIMITA DE CHECK-IN
In vederea indeplinirii formalitatilor de check-in si imbarcare avem rugamintea de a va prezenta in aeroport cu cel putin 2 ore inainte de ora de decolare inscrisa pe bilet.
Indeplinirea conditiilor de calatorie reprezinta o responsabilitate ce va revine exclusiv. Pasagerii care nu se prezinta in timp util la imbarcare, indiferent de motiv, sau carora le lipsesc documentele de calatorie necesare, sunt considerati no-show si pierd dreptul la orice fel de rambursare.
Va rugam sa aveti in vedere ca ghiseele de check-in se deschid cu 2 ore inaintea cursei si se inchid cu 40 de minute inaintea orei stabilite pentru decolare. Chiar daca aeronava se afla pozitionata la sol, din motive de securitate nu vom accepta la zbor pasagerii care nu s-au incadrat in orele prevazute la acest articol.
Pentru toate zborurile Blue Air cu plecare din Bucuresti-Aeroportul Henri Coanda (Otopeni), va rugam sa aveti in vedere ca ghiseele de check-in, denumite acum Ghisee de Predare bagaje, se deschid cu 3 ore si 30 de minute inaintea cursei si se inchid cu 40 de minute inaintea orei stabilite pentru decolare.
Pentru toate zborurile Blue Air cu plecare din Roma-Aeroportul Fiumicino, va rugam sa aveti in vedere ca ghiseele de check-in se deschid cu 2 ore si 30 de minute inaintea cursei si se inchid cu 45 de minute inaintea orei stabilite pentru decolare.
6.2 OBLIGATII LA CHECK-IN
La check-in sunteti obligati sa prezentati biletul de calatorie, un document de identitate, CI sau pasaport valid (dupa caz), bagajul/bagajele de cala pentru a fi cantarit/te precum si bagajul de mina pentru a fi verificat daca se incadreaza in limitele de greutate si de dimensiuni.
6.3 GENERAL
Trebuie sa va supuneti tuturor legilor, regulilor, si cerintelor din tarile in/din care calatoriti, Termenilor si Conditiilor noastre de Transport . Nu suntem responsabili in nici un fel fata de dumneavoastra pentru a obtine documentele necesare calatoriei sau pentru a respecta legile, regulile, cerintele sau instructiunile de care ati fost informat in scris sau in alt mod, sau de consecintele faptului ca dumneavoastra nu ati obtinut documentele necesare sau nu ati respectat legile, regulile, cerintele sau instructiunile date.
6.4 DOCUMENTELE DE CALATORIE
Dumneavoastra sunteti responsabil pentru obtinerea, detinerea si prezentarea tuturor documentelor de intrare, iesire, de sanatate sau altele, necesare prin lege, reguli, sau instructiuni, pentru a calatori in/din anumite tari. Ne rezervam dreptul de a nu accepta pentru calatorie orice pasager ale carui documente nu sunt conforme cu legile, regulile, sau instructiunile de calatorie.
6.5 RESPONSABILITATI LA INTRAREA INTR-O ALTA TARA
Este deplina dvs. responsabilitate pentru situatiile in care autoritatile de frontiera din tara de destinatie unde veti calatorit cu noi nu va permite accesul dvs in teritoriu,obligindune totodata sa va returnam la locul de origine al calatoriei.
6.6 AMENZI, PENALITATI COSTURI DE DETENTIE ETC.
Daca vom fi obligati sa platim amenzi, penalitati sau alte cheltuieli din cauza ca dumneavoastra nu ati respectat legile, regulile, ordinele sau alte cerinte de calatorie ale tarilor in/din care ati calatorit sau daca trebuie sa va procuram documentele necesare, dumneavoastra aveti obligatia ca la cererea noastra sa ne rambursati orice plata sau cheltuiala efectuata in acest scop. Pentru recuperarea acestor plati sau cheltuieli putem lua in considerare valoarea oricarui transport nefolosit de dumneavoastra sau orice alte fonduri care se afla in posesia noastra.
6.7 INSPECTII DE SECURITATE
In anumite situatii,din motive de securitate a zborului,la cererea unor institutii guvernamentale sau autoritati aeroportuare, va trebui sa va supuneti oricaror verificari privind persoana si/sau bagajele dvs.
6.8 FORMALITATILE DE IMBARCARE
Dupa efectuarea checkin-ului veti fi informat despre locul si ora unde va trebui sa va prezentati pentru indeplinirea formalitatilor de frontiera si imbarcare.Pentru evitarea oricaror confuzii sau intirzieri va trebui sa urmariti cu atentie anunturile facute prin statia de amplificare a aeroportului.
7.1 DREPTUL DE A REFUZA TRANSPORTUL
Ne rezervam dreptul de a refuza transportul dumneavoastra in urmatoarele situatii:
7.1.1 va aflati intr-o stare vizibila de agitatie ca urmare a consumului de alcool sau droguri, comportamentul dumneavoastra putind periclita siguranta zborului;
7.1.2 cind starea dumneavoastra de sanatate nu este buna si nu aveti recomandarea medicului ca puteti calatori cu avionul;
7.1.3 daca ati avut un comportament neadecvat in timpul unui zbor anterior al companiei noastre si noi avem motive sa credem ca acest lucru se va repeta;
7.1.4 daca refuzati sa indepliniti conditiile noastre privind continutul,forma si dimensiunile bagajelor dumneavoastra;
7.1.5 daca refuzati sa va supuneti controlului de securitate, dumneavoastra sau bagajul dumneavoastra;
7.1.6 daca nu ati platit tarifele, taxele sau suprataxele aferente zborului, valabile la data calatoriei;
7.1.7 la solicitarea organelor de frontiera pentru ca nu indepliniti toate conditiile de iesire/intrare din/in tara;
7.1.8 daca prezentati un Bilet Electronic care a fost procurat in mod ilegal, de la o companie alta decat noi,de la agenti neautorizati de noi sau care a fost raportat ca fiind furat sau pierdut, care este un fals sau daca nu puteti dovedi ca sunteti persoana inscrisa pe Biletul Electronic;
7.1.9 daca nu respectati instructiunile noastre legate de siguranta si securitatea zborului;
7.1.10 daca folositi cuvinte de amenintare sau insultati membrii echipajului sau angajatii nostrii de la sol.
7.2 ASISTENTA SPECIALA
7.2.1 Acceptarea transportului unor persone cu handicap fizic locomotoriu, femei insarcinate, persoane bolnave sau a altor persoane care necesita asistenta speciala depinde de un aranjament anterior facut cu noi.
Acceptam sa transportam copii neinsotiti de un adult (UM), dar nu mai multi de 4 (patru) pe un zbor.
Blue Air considera minor neinsotit (UM) toti cetatenii romani cu varsta intre 6 si 17 ani impliniti, care calatoresc neinsotiti de un adult. Minori neinsotiti, alte nationalitati decat cea romana, sunt considerate persoanele cu varsta intre 6 si 13 ani impliniti.
Minorii neinsotiti platesc o taxa suplimentara de 60 Euro/ persoana/ segment zbor extern sau 60 Euro/ persoana/ segment zbor domestic in Italia sau 20 Euro/ persoana/ segment zbor domestic in Romania. Pentru situatiile in care pasagerii, de alta nationalitate decat cea romana, cu varsta intre 14 si 18 ani, solicita asistenta in aeroport, se va plati taxa pentru Minor neinsotit.
Minorii neinsotiti cu varsta intre 12 si 18 ani, care calatoresc pe zboruri domestice in Romania, nu platesc taxa suplimentara, decat in cazul in care solicita asistenta in aeroport.
Minorii neinsotiti pot calatori doar pe zborurile directe. Aceasta conditie este valabila atat pentru zborurile domestice, cat si pentru cele externe.
Pentru a respecta aceste cerinte si restrictii si pentru a incheia toate formalitatile pentru transportul copiilor neinsotiti trebuie sa semnati un acord cu noi.
7.2.2 Asistenta in cazul persoanelor cu handicap conform prevederilor Regulamentului (CE) numarul 1107/2006 al Parlamentului European si al Consiliului din 5 iulie 2006 privind drepturile persoanelor cu handicap si ale persoanelor cu mobilitate redusa pe durata calatoriei pe calea aerului
Avand in vedere principiul incluziunii sociale si al tratamentului nediscriminatoriu persoanele cu handicap si cele cu mobilitate redusa vor beneficia de asistenta necesara conform nevoilor lor special fara a fi percepute niciun fel de taxe suplimentare.
Ne asumam si garantam transportul persoanei cu handicap sau mobilitate redusa in urmatoarele conditii:
- Transmiterea unei notificari privind solicitarea de asistenta speciala, transmisa cu cel putin 48 de ore inainte de ora de plecare publicata a zborului respectiv;
- In situatia in care si zborul retur a fost contractat la compania noastra notificarea trebuie sa vizeze si acest aspect;
In situatia in care o persoana cu handicap sau cu mobilitate redusa este asistata de o persoana insotitoare, cu conditia transmiterii unei notificari cu cel putin 48 de ore inainte de ora de plecare publicata a zborului respectiv, compania depune toate diligentele posibile pentru a atribui persoanei respective un loc langa persoana cu handicap sau cu mobilitate redusa.
In situatia in care este necesara folosirea unui caine utilitar recunoscut, cu documente valabile, acesta este imbarcat in cabina cu conditia notificarii cu cel putin 48 de ore inainte de ora de plecare publicata a zborului respectiv precum si sub conditia asumarii de catre persoana respectiva a obligatiei de a se conforma legislatiei interne specifica tarii unde se afla aeroportul de destinatie si in conformitate cu normele interne aplicabile cu privire la transportul cainilor utilitari la bordul aeronavelor, transportul efectuandu-se fara taxe suplimentare.
In situatia in care prin notificarea transmisa cu cel putin 48 de ore inainte de ora zborului, suntem anuntati ca pentru o persoana cu handicap sau cu mobilitate redusa este necesar transportul a maximum doua articole de echipament de mobilitate, inclusiv carucioare electrice cu rotile, ne asumam transportul acestora in conditiile posibilei limitari de spatiu de la bordul aeronavei, precum si sub rezerva aplicarii prevederilor legale relevante in materie de bunuri periculoase, transportul efectuandu-se fara taxe suplimentare.
Daca este necesar, insotitorii de bord vor acorda asistenta la deplasare spre grupurile sanitare persoanelor cu handicap sau cu mobilitate redusa.
COMUNICAREA INFORMATIEI
Compania noastra si agentii sai pun la dispozitia persoanelor cu handicap sau cu mobilitate redusa informatiile privind asistenta speciala ce poate fi acordata acestora precum si informatii esentiale cu privire la zbor, in formate accesibile si cel putin in aceleasi limbi in care sunt formulate informatiile puse la dispozitia celorlalti pasageri. Pentru detalii suplimentare accesati sectiunea Asistenta Speciala.
In situatia in care compania noastra sau agentii sai primesc o notificare de solicitare de asistenta specifica se angajeaza sa transmita cu putin 36 de ore inainte de ora de plecare publicata a unui zbor tuturor factorilor implicati in aceasta informatie.
Cat mai curand posibil de la decolarea unui zbor compania noastra comunica organismelor de conducere ale aeroportului de destinatie numarul persoanelor cu handicap si al persoanelor cu mobilitate redusa care se afla la bordul aeronavei si care necesita asistenta specifica.
FORMARE
Garantam ca intregul personal care ofera asistenta directa persoanelor cu handicap si persoanelor cu mobilitate redusa, detine cunostine despre modul de satisfacere a acestor necesitati, de asemenea, compania noastra asigura cursuri de formare in domeniul egalitatii si al intelegerii necesitatilor acestor persoane, angajatii noi participa la cursuri de formare cu privire la handicap, iar intregul personal beneficiaza de cursuri de perfectionare ori de cate ori este necesar.
REFUZUL LA ZBOR AL PERSOANELOR CU HANDICAP SI AL CELOR CU MOBILITATE REDUSA
Compania noastra va putea refuza imbarcarea si efectuarea transportului persoanei cu handicap si a persoanei cu mobilitate redusa in conditiile respectarii cerintelor de siguranta stabilite de legislatia internationala, comunitara sau interna sau pentru a se supune cerintelor de siguranta stabilite de autoritatea care a eliberat certificatul de operare companiei noastre sau daca dimensiunile aeronavei sau ale usilor acesteia fac imbarcarea sau transportul persoanei imposibile.
In cazul acestui refuz, compania prin agentii sai depune toate diligentele pentru a propune o alternativa de deplasare persoanei respective.
In conditiile refuzului, persoana respectiva are dreptul la restituirea sumei platite sau la re-rutare. In situatia in care compania sau agentul invoca refuzul pentru motivele enumerate la paragrafele anterioare, de indata, se vor comunica motivele persoanei respective, iar daca se primeste o cerere, se va raspunde in scris la aceasta, in termen de 5 zile lucratoare de la adresarea cererii.
7.3 CONDITII SPECIALE PENTRU PERSOANE INSARCINATE:
7.3.1. Pasagerii care au pana in 28 de saptamani de sarcina fara complicatii pot calatori fara certificat medical. Singura conditie este ca pasagerii aflati in aceasta situatie trebuie sa completeze in aeroport o declaratie pe proprie raspundere ca sarcina este sub 28 de saptamani.
7.3.2. Pasagerii care se afla intre 28 si 36 de saptamani de sarcina pot calatori numai daca prezinta un certificat medical, emis cu maxim 10 zile inainte de data calatoriei, in care trebuie sa se regaseasca: data preconizata a nasterii, confirmarea ca sarcina este fara complicatii, numele complet si numarul de telefon al doctorului. In certificatul medical trebuie sa se precizeze ca respectiva pasagera poate calatori cu avionul.
7.3.3. BLUE AIR nu poate accepta pasagerii care au peste 36 de saptamani de sarcina la bordul aeronavei sub nicio circumstanta.
8.1 GREUTATEA BAGAJULUI
8.1.1 Fiecare pasager are dreptul la maxim patru piese de bagaj de cala cu dimensiunile maxime de 100x80x30 cm.
Greutatea maxim admisa a unei piese de bagaj de cala este fie de 20 kg per piesa (bagaj de cala mic), fie de 32 kg per piesa (bagaj de cala mare), in functie de tipul de bagaj achizitionat de fiecare pasager. Greutatea pieselor de bagaj de cala nu poate fi cumulata intre doi sau mai multi pasageri.
Bagajul de cala va fi taxat in functie de perioada de calatorie, astfel:
intre 15 EUR si 34 EUR pentru un bagaj de cala de 20 kg (bagaj de cala mic)
intre 20 EUR si 39 EUR pentru un bagaj de cala de 32 kg (bagaj de cala mare)
Taxa pentru bagajul de cala achizitionat la aeroport in cadrul formalitatilor de check-in/ticketing este de 50 euro/ bagaj/ segment de zbor.
Pentru copiii cu varsta de pana la 2 ani (Infanti) se accepta gratuit transportul unui bagaj de cala in urmatoarele conditii:
Daca insotitorul infantului are un bilet emis in familia tarifara Light sau Clasic, infantul va putea beneficia de un bagaj de cala de maxim 20 kg;
Daca insotitorul infantului are un bilet emis in familia tarifara Premium, infantul va beneficia de un bagaj de cala de maxim 32 kg.
In cazul in care pentru infant se aduce un carucior, alcatuit din una sau mai multe piese, acesta va fi considerat bagaj de cala, iar orice alt bagaj al acestuia va fi taxat conform conditiilor de calatorie pentru bagajul unui adult.
Pentru zborurile interne din Romania, o singura piesa de bagaj de cala (20kg) este inclusa in pretul biletului, indiferent de familia tarifara aleasa (LIGHT sau CLASIC).
In cazul in care biletul a fost achizitionat in familia tarifara PREMIUM, bagajul de cala inclus in pretul biletului trebuie sa fie in limita a 32 kg.
8.1.2 Bicicletele sunt acceptate la transport numai ca bagaj de cala in schimbul unei taxe de 25 EUR/ bucata/segment de zbor.
8.1.3 Pentru transportul echipamentului sportiv de golf, schi, schi nautic care nu depaseste greutatea de 32kg, se percepe o taxa 30 EUR/ bucata/ pasager/ segment de zbor. Acesta necesita ambalare in husa corespunzatoare pentru transportul cu avionul.
8.1.4 In situatia in care un pasager se prezinta la aeroport cu un bagaj de cala mic care depaseste 20 kg, acesta va plati o taxa de 30 EUR pentru fiecare bagaj necorespunzator.
8.2 OBIECTE CARE NU SE ACCEPTA IN BAGAJ
8.2.1 Nu trebuie sa introduceti in bagajele dumneavoastra:
8.2.1.1 Obiecte care ar putea pune in pericol siguranta aeronavei sau a pasagerilor, cele specificate in Instructiunile Tehnice pentru Transportul Aerian ale Bunurilor Periculoase emise de Organizatia Aviatiei Civile Internationale (OACI) si in cele ale Asociatiei Internationale a Transportatorilor Aerieni (IATA) precum si in reglementarile noastre (mai multe detalii puteti cere de la noi).
8.2.1.2 Obiecte care sunt interzise pentru transport prin legile, regulile, ordinele in vigoare ale oricarui stat in/din care calatoriti.
8.2.1.3 Obiectele care sunt considerate de noi periculoase, datorita formei, volumului sau greutatii.Informatii despre obiectele care nu sunt acceptate va pot fi oferite la cerere.
8.2.1.4 Materiale radioactive
8.2.1.5 Armele si armele de foc, munitiile letale sau neletale, altele decat cele pentru vanatoare sau sport.Exceptie de la aceasta regula fac:
8.2.1.5(a)Armele si armele de foc si munitie pentru vanatoare sau tir sportiv care pot fi transportate numai ca Bagaje de Cala in conformitate cu Regulile noastre de Transport. Acestea trebuie sa fie desfacute in partile componenete si impachetate corespunzator separate de munitia aferenta. Transportul munitiei se face conform Regulilor pentru Transportul Bunurilor Periculoase ale ICAO si IATA. Armele si munitia trebuie declarate la check-in.
8.2.1.5(b) Armele de panoplie, spade, pumnale si alte obiecte similare care pot fi transportate numai ca Bagaj de Cala in conformitate cu Regulile noastre de Transport. Acestea trebuie declarate la check-in.
8.2.1.5(c) Cutitele de uz casnic si alte obiecte similare transportate numai ca Bagaj de Cala in conformitate cu Regulile noastre de Transport. Aceste obiecte trebuie declarate la check-in.
8.2.2 Nu trebuie sa introduceti in Bagajul de Cala bani, bijuterii, metale pretioase, laptop, obiecte electronice personale, documente importante, acte, pasapoarte sau alte documente de identitate. Nerespectarea acestei recomandari ne exonereaza de responsabilitate pentru pierderea, deteriorarea sau distrugerea obiectelor mentionate, produsa in timpul manipularii sau transportului.
8.3 BAGAJUL DE CALA
8.3.1 Cand Bagajul dumneavoastra de Cala va fi predat la check-in, el va intra in custodia noastra si vom emite o Eticheta de Identificare. Va recomandam ca pe Bagajul de Cala sa inscriptionati numele, adresa dumneavoastra si un numar de telefon la care puteti fi contactat.
8.3.2 Bagajul de Cala va fi transportat cu aceeasi aeronava ca si dumneavoastra.Daca acest lucru nu va fi posibil din motive independente de vointa noastra, avem obligatia sa il transportam pana la destinatia dumneavoastra care este inscrisa pe biletul electronic, intr-un interval de timp cit mai scurt posibil.
8.3.3 Aeroportul Catania si Aeroportul Napoli percep o taxa de agentie de 8 euro, respectiv 5 euro, pentru incasarea taxei de bagaj. Taxa de bagaj poate fi achitata in oricare dintre agentiile Blue Air.
8.3.4 Bagaj cu valoare declarata pentru transport pe zborurile BLUE AIR
1. Ca operator de transport aerian, Blue Air poate accepta transportul unui bagaj cu valoare declarata, valoare care poate fi mai mare decat limitele de 1.131 Drepturi Speciale de Tragere – SDR, daca pasagerul a indeplinit anumite conditii.
Pasagerul trebuie sa declare intentia de a inregistra propriul bagaj cu valoare declarata la urmatoarea adresa de mail: bbugcxh@blueair.aero, incluzand declaratia completata si documentatia doveditoare (facturi, chitante, etc.), cu cel putin zece zile lucratoare inainte de data calatoriei pentru a primi acceptul prealabil.
2. Pasagerul declara intentia de a inregistra propriul bagaj cu valoare declarata cu conditia ca in limita de timp stabilita in paragraful 1, sa indeplineasca urmatoarele cerinte:
2.1. Pasagerul se afla in posesia unui bilet valid pe un zbor Blue Air.
2.2. Pasagerul delcara valoarea bagajului pentru transport.
2.3. Limitarea raspunderii pentru valoarea declarata este de 4000 euro.
2.4. Pasagerul trebuie sa prezinte la adresa de email mentionata mai sus un inventar al articolelor ce vor fi transportate cu valoare declarata, solicitare semnata de acesta.
2.5. Pasagerul trebuie sa declare ca impachetarea bagajului este obligatia sa, iar Transportatorul nu isi asuma nicio responsabilitate pentru aceasta impachetare.
2.6. Pasagerul trebuie sa declare acordul sau ca bagajul sa fie verificat imediat inaintea calatoriei pentru a se stabili daca continutul si valoarea articolelor din bagaj sunt aceleasi cu valoarea si continutul declarate in inventar si sunt in conformitate cu obligatiile mentionate in paragraful 2.5.
2.7. Pasagerul trebuie sa plateasca o taxa suplimentara in valoare de 50 euro pentru valoarea declarata.
3. La indeplinirea cerintelor prevazute in paragraful 2, angajatul Blue Air va emite un document pentru valoarea din paragraful 2.7.
4. Inainte de prezentarea bagajului pentru inregistrare, pasagerul trebuie sa contacteze angajatul Blue Air, cu cel putin trei ore inaintea zborului, pentru a completa o Declaratie pentru Valoare Declarata si pentru a se asigura ca actiunile mentionate la punctul 2.6 sa fie efectuate. Pasagerul nu trebuie sa impacheteze bagajul intr-un mod care impiedica verificarea acestuia sau intr-un ambalaj care ar putea fi deteriorat prin verificare.
5. In cazul in care verificarea efectuata in conformitate cu paragraful 2.6 a stabilit o neconcordanta intre bagaj si valoarea declarata si/sau inventarul prezentat, Transportatorul isi rezerva dreptul de a refuza transportul bagajului declarat in conformitate cu termenii si conditiile Declaratiei de Valoare Declarata transmisa si bagajul sa fie transportat conform conditiilor generale de transport (ca bagaj inregistrat fara valoare declarata). In astfel de cazuri, taxa platita de pasager in conformitate cu paragraful 2.7 nu va fi rambursata.
6. Pasagerul nu poate prezenta pentru transport un bagaj cu valoare declarata aflat in recipiente neadecvate, precum cutii de carton, pungi, saci, ghiozdane, valize din material usoare, etc, care nu pot asigura integritatea bagajelor. Pasagerul nu trebuie sa includa in bagajul cu valoare declarata urmatoarele: bani, bijuterii, metale pretioase, chei, camere video, calculatoare, medicamente, ochelari, ochelari de soare, lentile de contact, ceasuri, telefoane mobile, dispozitive electronice personale, documente importante, tigari, tutun sau produse din tutun sau alte valori, documente de afaceri, pasapoarte, artefacte, picturi sau alt tip de arta si alte documente de identitate.
7. In cazul in care verificarea bagajului efectuata in conformitate cu paragraful 2.6 a stabilit ca ambalarea speciala este necesara pentru a asigura integritatea bagajului, a articolelor din interiorul acestuia, sau a bagajului in sine, pasagerul trebuie sa se conformeze cu cerintele impuse de angajatul care a facut inspectia, in caz contrar Transportatorul are posibilitatea sa isi exercite drepturile in conformitate cu paragraful 5.
8. Pasagerul trebuie sa isi inregistreze bagajul prezentand documentul eliberat in conformitate cu paragraful 4, purtand o inscriptie care atesta faptul ca verificarea a fost efectuata.
9. In cazul unui bilet dus-intors, pasagerul trebuie sa completeze doua Declaratii de Valoare Declarata, una pentru fiecare segment de calatorie. In acest sens, fiecare declaratie va fi procesata separat in conformitate cu procedura mentionata mai sus, independent una de cealalta.
10. Blue Air va acepta bagajul pentru transport cu o Declaratie Speciala de Valoare Declarata numai in cazul in care este “operatorul aerian” pe segmentul respectiv de zbor.
11. La finalizarea zborului, pasagerul poate ridica bagajul prezentand o eticheta de bagaj si documentul mentionat in paragraful 4.
8.4 BAGAJUL DE MANA
8.4.1 Aveți dreptul la un singur bagaj de mana care nu poate depasi 10 Kg si dimensiunile 55 cm x 40 cm x 20 cm. Dimensiunile bagajului includ toate accesoriile acestuia (roti, manere, buzunare exterioare etc).
Pentru fiecare pasager va fi acceptata o singura piesa ca bagaj de mana. Infantul nu poate avea bagaj de mana, dar beneficiaza de avantajele prevazute la articolul 8.1.1.
Poseta/borseta si aparatura electronica (aparat foto, laptop, ipad, etc.) trebuie introduse in acest bagaj. Exceptie fac produsele cumparate din magazinele Duty Free din aeroport care vor fi prezentate la imbarcare si vor fi acceptate separat.
8.4.2 Instrumentele muzicale care nu pot fi considerate periculoase, pot fi transportate ca bagaj de mana, daca respecta prevederile articolului 8.4.1.
Pentru transportul in cabina aeronavei a unui instrument muzical care nu se incadreaza in dimensiunile si/sau greutatea prevazute la articolul 8.4.1 dar se încadreaza la articolul 8.1.1, pasagerul va trebui sa achite contravaloarea unui loc suplimentar daca locul este neocupat.
8.4.3 In cazul in care un pasager se prezinta la poarta de imbarcare cu un bagaj care nu se incadreaza in dimensiunile si greutatea specificate la articolul 8.4.1, pasagerul va trebui sa achite o taxa de procesare in regim de urgenta a bagajului in valoare de 65 € per bagaj/pasager/segment de zbor.
Bagajul procesat in regim de urgenta va fi preluat si transportat ca bagaj de cala.
8.4.4 Pentru indeplinirea conditiilor de calatorie inainte de imbarcare, fiecare pasager are obligatia de a cantari bagajul de mana si de a demonstra ca acesta intra in dispozitivele pentru verificare dimensionala. Personalul de check-in/imbarcare din aeroport are dreptul si obligatia de a verifica atat vizual, cat si prin masurare si cantarire bagajele pasagerilor pentru respectarea intocmai a regulilor stabilite pentru bagajul de mana.
In caz de dubiu, are prioritate incadrarea in limita de greutate, fata de respectarea dimensiunilor geometrice. Rezultatul cantaririi se rotunjeste, in avantajul pasagerului, la numarul mai mic de kilograme.
8.4.5 Ne rezervam dreptul de a refuza transportul oricarui bagaj de mana care nu indeplineste conditiile de la articolele 8.4.1 si pentru care pasagerul nu indeplineste conditiile mentionate la articolul 8.4.3.
Pasagerilor care nu se conformeaza regulilor stabilite pentru bagajul de mana li se va refuza imbarcarea daca nu accepta ca bagajul respectiv sa fie depus in cala aeronavei.
Compania Blue Air nu este raspunzatoare pentru daunele cauzate pasagerului de refuzul acestuia de a respecta aceste condiții de imbarcare.
8.5 COLECTAREA SI LIVRAREA BAGAJULUI DE CALA
8.5.1 Trebuie sa va colectati Bagajul de Cala in momentul in care ati ajuns la destinatie. Daca nu il luati intr-o perioada de 30 de zile calendaristice, el este preluat in custodia noastra si va putem percepe o taxa de depozitare. Daca nu este reclamat si colectat in decursul acestei perioade, putem sa dispunem de el in orice mod fara a avea vreo responsabilitate materiala fata de dumneavoastra.
8.5.2 Doar proprietarul Bagajului de Cala si al etichetei de Identificare are dreptul de a-l colecta.
8.5.3 Bagajul de Cala intrat in custodia noastra nu va fi predat decit proprietarului in urma prezentarii Etichetei de Identificare sau oricarei persoane imputernicita legal.
8.6 ANIMALE VII
8.6.1 In cabina de pasageri se accepta transportul animalelor vii de mici dimensiuni din clasa PET (animal de companie + cusca, totalul fiind de maxim 6kg) caini sau pisici, in custi speciale de dimensiuni maxime 45 cm x 30 cm x 23 cm, cu obligatia proprietarului de a tine cusca in brate sau sub scaunul din fata pe durata zborului. In acest caz transportul se face contra unei taxe de 35 EUR/ animal/ segment de zbor daca biletul / SSR-ul este achizitionat de pe website-ul Blue Air sau prin Departamentul Reservation and Customer Service si contra unei taxe de 50 EUR/ animal/ segment de zbor daca acest serviciu este achizitionat in aeroport.
Pasagerii care calatoresc cu PET (animal de companie, caine sau pisica + cusca de maxim 6kg) in cabina trebuie sa se prezinte la ghiseul de check-in din aeroport cu minim 90 de minute inainte de decolare, cu actele mentionate in art. 8.6.4, pentru a indeplini formalitatile necesare calatoriei cu PET, prezentarea la ghiseul de check-in fiind necesara si in situatia in care a fost efectuat check-in-ul online si/sau pasagerii nu au bagaj de cala ce trebuie inregistrat.
8.6.2 In cala de bagaje pot fi transportate animale vii de talie medie, caini sau pisici, in custi standardizate in conformitate cu reglementarile IATA, de dimensiuni maxime 120 cm x 80 cm x 80 cm, dar nu mai mult de trei pe un zbor. Transportul se poate face contra cost, la tariful de 75 EUR/animal/ segment de zbor aplicabil la greutatea bruta (cusca plus animal) daca biletul este achizitionat de pe website-ul Blue Air sau prin Departamentul Reservation and Customer Service si 100 EUR/ animal/ segment de zbor daca serviciul este achizitionat in aeroport.
Daca animalul transportat + cusca depasesc impreuna 32KG, se va aplica o taxa suplimentara de 50 EUR/ 50 GBP/ 250 RON, taxa ce se poate plati numai in timpul formalitatilor de check-in.
8.6.3 Atat in cabina de pasageri, cat si in cala de bagaje pot fi transportati numai caini si pisici si numai in conditiile mentionate in articolele capitolului 8.6.
8.6.4 Pentru a calatori cu animalul de companie intr-un stat membru al UE, animalele vii trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:
– sa aiba un microcip implantat sub piele;
– sa aiba carnet de sanatate;
– vaccinul antirabic sa fie valabil, conform legislatiei: http://ec.europa.eu/food/animals/pet-movement/eu-legislation/non-commercial-eu_en
– sa aiba pasaport pentru animale, eliberat de medicul veterinar.
8.6.5 Pe zborurile din/catre Koln, catre Marea Britanie si dinspre Luton (Londra) nu se accepta transportul animalelor vii, nici in cabina de pasageri, nici in cala de bagaje.
Incepand cu 1 ianuarie 2012, pentru zborurile catre si din Irlanda se accepta transportul animalelor vii (caini si pisici) in condiile stipulate mai sus (articolele 8.6.1, 8.6.2 si 8.6.3), la care se aplica si reglementarile disponibile aici.
8.6.6 Pentru persoanele care calatoresc insotite de animalul de companie in cabina, alocarea locurilor se face pe penultimul rand, pentru a nu se crea nici un disconfort celorlalti pasageri.
8.7 RAMASITELE UMANE
8.7.1 Ramasitele umane nu sunt acceptate pentru transport pe zborurile de pasageri pentru nici o destinatie.
8.7.2 Transportul urnelor funerare este posibil pe baza unui aranjament prealabil.
8.8 ARME SI MUNITIE
8.8.1 Pentru a putea transporta o arma trebuie sa respectati regimului armelor si munitiilor prevazut in legislatia specifica in materie si sa aveti un permis port-arma. Aceasta va fi introdusa in bagajul de cala, dezarmata, cu munitia ambalata separat. Conform reglementarilor IATA, un pasager nu poate transporta mai mult de 5 kg munitie/ zbor.
8.8.2. Taxa pentru transportarea unei arme este de 60 EUR/ bucata/ segment de zbor, platibila online sau la imbarcare ca Serviciu Special.
Compania isi rezerva dreptul de a modifica reglementarile cu privire la greutatea, dimensiunile si taxele aferente transportului de bagaje pe zborurile Blue Air inainte de inceperea calatoriei, sub rezerva comunicarii acestor modificari pe website-ul companiei la “Noutati” sau “Conditii de Calatorie”.
9.1 ORARUL
9.1.1 Programul nostru de operare este cel publicat in sitemul de rezervari, pliante sau alte forme de prezentare.Orele de zbor care apar in orar se pot shimba intre data de publicare si data la care este stabilita calatoria dumneavoastra.Orice modificare intervenita in programul nostrum de operare va fi introdusa in sistemul de rezervari.
9.1.2 Inainte de a va confirma rezervarea va vom anunta orarul zborului care este in vigoare la acea data si acesta va fi tiparit pe Biletul Electronic al dumneavoastra. Daca ne oferiti informatiile de contact, noi ne angajam sa va aducem la cunostinta orice modificare. Daca, dupa ce ati cumparat Biletul Electronic, vom face o schimbare majora in orar cu care nu sunteti de accord si noi nu putem sa va facem o rezervare pentru un alt zbor care sa va convina, veti putea cere rambursarea in conformitate cu Articolul 10.2.
9.2 ANULAREA, RERUTAREA, INTARZIERI, ETC.
9.2.1 Vom lua toate masurile necesare pentru a evita intarzierea transportului dumneavoastra.Pentru a preveni anularea unui zbor, in cazuri exceptionale, am putea stabili ca acesta sa fie efectuat in numele nostru de o alta companie.
9.2.2 Cu exceptia cazurilor stabilite altfel in Conventie, daca un zbor este anulat sau nu se desfasoara conform orarului, cu acordul dumneavoastra, vom actiona dupa cum urmeaza:
9.2.2.1 Va vom transporta cu prima cursa efectuata de noi catre destinatia dumneavoastra,in functie de existenta locului disponibil,fara sa platiti taxe suplimentare iar daca se va impune vom prelungi valabilitatea Biletului Electronic.
9.2.2.2 Va vom reruta pe cursele unei alte companii in cazul in care zborul este anulat de noi,cu exceptia cazurilor de forta majora.
9.2.3 In cazul in care nu veti accepta nici una din optiunile inscrise in Articolul 9.2.2.1 si 9.2.2.2 raspunderea noastra se opreste aici urmind a va restitui in intregime suma platita.
10.1 In conformitate cu termenii stabiliti aici, toate Biletele Electronice sunt ne-rambursabile. Biletul Electronic poate fi schimbat pentru un alt zbor la acelasi tarif sau la unul mai mare, daca este posibil, fiind necesara plata unei taxe de schimbare si a unei diferente de tarif. Toate detaliile pot fi gasite in regulile noastre de Transport, inscrise pe pagina noastra de internet, sau va pot fi communicate la cerere. Va rugam sa verificati modul de tarifare inainte de a cumpara Biletul Electronic.
10.2 Daca nu ne putem indeplini obligatiile de transport in conformitate cu Contractul de Transport, va vom restitui tariful platit sau o parte din el conform acestui Articol.
10.2.1 Restituirea integrala a sumei inscrisa pe Biletul Electronic, in situatia in care am anulat zborul si nu vom putea sa va oferim alta alternative.
10.2.2 Daca anulam zborul unui segment din ruta inscrisa pe billet, suma restituita va fi egala cu diferenta dintre tariful platit pentru ruta intreaga si tariful aplicabil pe segmentul necalatorit.
10.2.3 Restituirile se fac numai persoanelor al caror nume este inscris pe Biletul Electronic sau celor care au efectuat plata,pe baza prezentarii biletului sau cuponului nefolsit si al chitantei fiscale.
10.2.4 Cererile pentru rambursare trebuie facute in scris la adresa mentionata in finalul Termenilor si Conditiilor de Transport.
10.3 MONEDA
Restituirea se va face in aceeasi moneda care a fost folosita pentru plata Biletului Electronic.
10.4 TAXE PENTRU CARTILE DE CREDIT / DEBIT
Taxele pentru cartile de credit / debit sau alte forme de plata sunt ne-rambursabile, cu exceptia cazurilor in care zborul este anulat de noi.
10.5 ALTERNATIVE DE RAMBURSARE
In cazul in care acceptati o alta forma de rambursare, prevederile acestui Articol, se aplica acelei alternative de rambursare.
10.6. CREDITAREA
Creditarea (voucherul) reprezinta un discount pe care compania Blue Air vi-l ofera la momentul achizitionarii de noi bilete cu compania noastra.
Valabilitatea acesteia cuprinde orarul de zbor existent in sistem si poate fi folosita pana la sfarsitul acestuia.
Creditarea nu exista nici fizic si nici electronic, ci se va folosi doar ca modalitate de plata in momentul rezervarii unor noi bilete si/ sau servicii Blue Air.
Biletele pentru care se aproba creditarea se comenteaza in conformitate cu cele comunicate pe email, iar pentru a face uz de creditare va trebui sa ne contactati telefonic si sa ne comunicati numarul de rezervare al biletelor pentru care s-a aprobat creditarea. Diferenta dintre pretul biletelor pe care le veti achizitiona si valoarea creditarii va trebui achitata cu un card Visa, MasterCard, activat pentru plati online.
In cazul in care veti dori sa beneficiati de creditare si contactati un operator Blue Air care va ofera o cotatie de pret, trebuie sa cunoasteti faptul ca aceea nu este fixa si ca poate varia in functie de disponibilitatea claselor tarifare in sistem.
Orice creditare acordata reprezinta o situatie speciala ce necesita o aprobare din partea companiei. Odata cu acceptul unei creditari, contravaloarea acesteia NU SE RAMBURSEAZA.
11.1 GENERALITATI
11.1.1 Daca, in opinia noastra, conduita dumneavoastra la bordul aeronavei pune in pericol aeronava sau orice persoana sau bun aflat la bord, sau deranjeaza membrii echipajului in timpul zborului, sau nu respecta instructiunile echipajului, inclusiv la cele legate de fumat, consumul de alcool sau droguri, sau va comportati intr-o maniera care produce disconfort, inconveniente, pagube sau ranirea pasagerilor sau membrilor echipajului, vom putea lua orice masuri necesare pentru a preveni continuarea acestei conduite, inclusiv imobilizarea. Dumneavoastra ati putea fi debarcat si vi se va putea refuza o viitoare calatorie in orice moment si veti putea raspunde penal pentru ofensele comise la bordul aeronavei.
11.1.2 Daca din cauza conduitei dumneavoastra suntem nevoiti sa deviem aeronava catre o destinatie care nu era stabilita si va obligam sa parasiti aeronava, va trebui sa ne platiti toate costurile rezultate in urma acestei aterizari fortuite plus eventualele sau penalitati impuse noua de catre autoritatile tarii in care am aterizat.
11.1.3 Pentru a evita neintelegerile, dumneavoastra nu aveti voie sa consumati bauturi alcoolice care nu au fost cumparate la bordul aeronavei noastre.Ne rezervam dreptul de a refuza sa servim sau sa vindem bauturi alcoolice oricarui pasager de la bordul aeronavei daca acesta se afla deja in stare de ebrietate.
11.2 DISPOZITIVE ELECTRONICE
Din motive de siguranta a zborului, putem interzice sau limita folosirea dispozitivelor electronice la bordul aeronavei, inclusiv telefoanele mobile, laptop-urile, reportofoanele mobile, radiourile portabile, CD playerele, jocurile electronice sau dispozitivele de transmisie/receptie, inclusiv jucarii telecomandate.
In baza contractului de transport si a conditiilor contractuale dintre pasager si Blue Air, compania aviatica se obliga sa asigure pasagerului, la cerere si contra cost, masa (constand in produse alimentare) si bauturi, pe parcursul calatoriei.
Daca facem aranjamente pentru si in numele dumneavoastra cu o a treia parte pentru a va oferi servicii, altele decat transportul aerian, sau daca emitem un bilet sau voucher legat de transport sau servicii (altele decat transportul aerian) oferite de o a treia parte cum ar fi rezervari la hotel sau inchirierea unei masini, facand acestea actionam doar ca agentul dumneavoastra. In acest caz se vor aplica termenii si conditiile celei de a treia parti. Nu vom fi responsabili fata de dumneavoastra decat in cazul unor neglijente din partea noastra in incheierea unor astfel de aranjamente.
13.1 GENERALITATI
13.1.1 Dumneavoastra sunteti responsabil pentru obtinerea tuturor documentelor si vizelor necesare calatoriei.
13.1.2 Nu suntem responsabili pentru consecintele care reies din imposibilitatea de procurare a documentelor sau vizelor necesare.
13.2 DOCUMENTELE DE CALATORIE
Inainte de calatorie trebuie sa prezentati toate documentele de iesire, intrare, sanatate sau alte documente cerute prin legi, reguli, ordine sau cerinte ale tarilor implicate si trebuie sa ne permiteti sa facem si sa pastram copii ale acestora. Ne rezervam dreptul sa refuzam transportul daca nu respectati aceste cerinte sau daca documentele dumneavoastra de calatorie nu sunt corespunzatoare.
13.3 REFUZAREA INTRARII
Daca va este refuzata intrarea intr-o anumita tara, dumneavoastra sunteti responsabil de plata oricarei amenzi sau taxe impuse noua de guvernul tarii respective si pentru costul transportului dumneavoastra din acea tara. Nu va vom rambursa tariful platit pentru transportul dumneavoastra pana in tara in care v-a fost interzisa intrarea.
13.4 PASAGERII SUNT RESPONSABILI PENTRU AMENZI, COSTURI DE DETENTIE, ETC.
Daca suntem obligati sa platim amenzi sau penalitati sau sa suportam cheltuieli derivate din nerespectarea de catre dumneavoastra a legilor, regulilor, ordinelor sau cerintelor de calatorie ale tarilor implicate sau din imposibilitatea de a prezenta documentele necesare, ne veti rambursa la cerere orice suma sau cheltuiala aferenta. In acest scop putem folosi contravaloarea segmentelor nefolosite din Biletul Electronic sau oricare alte fonduri ale dumneavoastra care se afla in posesia noastra.
13.5 CONTROLUL VAMAL
La solicitarea personalului vamal sau ale altei oficialitati guvernamentale veti fi obligat sa supuneti controlului bagajul dvs.Nu suntem raspunzatori ra pentru nici o pierdere sau paguba suferita in decursul acestor verificari sau datorate nerespectarii de catre dumneavoastra a acestor cerinte.
13.6 CONTROLUL ANTI TERO
Inainte de imbarcare,sunteti obligat sa va supuneti controlului antitero,inclusiv al bagajelor dvs.
13.7 INTRERUPEREA IN CAZ DE URGENTA A ZBORULUI
Daca va imbolnaviti cand sunteti la bordul aeronavei si noi consideram ca este in interesul dumneavoastra sa aterizam de urgenta pe cel mai apropiat aeroport pentru a primi asistenta medicala necasara, dumneavoastra veti fi responsabil pentru toate costurile medicale si pentru costurile de cazare ale familiei sau prietenilor dumneavoastra care va acompaniaza si pentru costurile viitoare de transport de la punctul de oprire neplanificata pana la destinatia dumneavoastra finala. Va recomandam sa aveti asigurare medicala si de transport valabila pe timpul calatoriei dumneavoastra.
13.9 DATE PERSONALE
Pasagerul sau clientul este de acord ca Blue Air sa poata folosi datele sale personale (nume ; adresa de mail ; telefon ; etc) pentru a face posibila tranzactia electronica si de a stoca aceste informatii .
Pentru respectarea întocmai a legislaţiei comunitare referitoare la dreptul de intrare pe teritoriul statelor membre U.E. considerăm că sunt necesare o serie de clarificări.
Directiva 2004/38/CE a Parlamentului European si a Consiliului din 29 aprilie 2004 se referă la dreptul la libera circulatie si sedere pe teritoriul statelor membre pentru cetatenii Uniunii si membrii familiilor acestora.
Articolul 2 prevede:
1. prin “cetatean al Uniunii” se intelege orice persoana avand cetatenia unui stat membru;
2. prin “membru de familie” se intelege:
(a) sotul;
(b) partenerul cu care cetateanul Uniunii a contractat un parteneriat inregistrat, in temeiul legislatiei unui stat membru, daca, potrivit legislatiei statului membru gazda, parteneriatele inregistrate sunt considerate drept echivalente casatoriei si in conformitate cu conditiile prevazute de legislatia relevanta a statului membru gazda;
(c) descendentii directi in varsta de cel mult 21 de ani sau care se afla in intretinerea sa, precum si descendentii directi ai sotului sau ai partenerului, conform definitiei de la litera (b);
(d) ascendentii directi care se afla in intretinere si cei ai sotului sau ai partenerului, conform definitiei de la litera (b);
3. prin “stat membru gazda” se intelege statul membru in care se deplaseaza un cetatean al Uniunii in scopul de a-si exercita dreptul la libera circulatie si sedere.
Articolul 5 se referă la dreptul de intrare pe teritoriile statelor membre U.E. şi prevede:
(1) Fara a aduce atingere dispozitiilor privind documentele de calatorie aplicabile controalelor la frontierele nationale, statele membre permit intrarea pe teritoriul lor a cetatenilor Uniunii care detin carti de identitate valabile sau pasapoarte valabile, precum si a membrilor familiilor acestora care nu au cetatenia unui stat membru si care detin pasapoarte valabile.
(2) Membrilor de familie care nu au cetatenia unui stat membru li se cere numai sa posede o viza de intrare in conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 539/2001 sau, daca este cazul, cu legislatia interna.
Conform precizărilor autorităţilor irlandeze, pentru cetăţenii non – comunitari Permisele de Rezidenţă din România nu sunt valabile pentru a călători în Irlanda. Acestora li se verifică Paşapoartele Naţionale. Reglementările irlandeze prevăd că aceştia trebuie să posede vize valabile la intrarea în Irlanda.
Pentru calatoriile in Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord, pentru cetatenii non-comunitari este obligatoriu ca pe pasaport sa fie aplicata viza de intrare. In cazul membrilor de familie ai cetatenilor comunitari, in intelesul Directivei 2004/38/CE a Parlamentului European, vizele pot fi obtinute cu usurinta si in mod gratuit daca membrii respectivi de familie se adreseaza ambasadei statului de destinatie.
In conformitate cu art.5, alin 4 din Regulamentul nr. 562/2006 al Parlamentului European şi al Consiliului din 15 martie 2006 privind crearea unui Cod Comunitar asupra regulilor ce stau la baza liberei circulaţii a persoanelor peste frontiere, coroborat cu art. 2 din Decizia 582/2008, de introducere a unui regim simplificat de control al persoanelor la frontierele externe, bazat pe recunoasterea unilaterala de catre Bulgaria, Cipru si Romania a anumitor documente ca fiind echivalente cu vizele nationale ale acestora, in scopul tranzitului pe teritoriile lor, o viza Schengen valabila este recunoscuta de Romania ca fiind echivalenta cu viza nationala, in scopul efectuarii tranzitului.
De asemenea, conform prevederilor art. 6, alin. 1, lit d din O.U.G.
194/12.12.2002, privind regimul străinilor în România „intrarea pe teritoriul României poate fi permisă străinilor care prezintă garanţii că li se va permite intrarea pe teritoriul statului de destinaţie sau că vor părăsi teritoriul României, în cazul străinilor aflaţi în tranzit”.
Din practica, coroborat cu prevederile Anexei I a Regulamentului 562 rezulta faptul ca tranzitul poate fi justificat prin confirmarea rezervării unei călătorii organizate sau orice alt document corespunzător care să indice programul de călătorie preconizat, un bilet de întoarcere sau un bilet dus-întors, o rezervare prin care se demonstreaza calatoria din Romania catre Republica Moldova.
14.1 Raspunderea noastra va fi determinata de Termenii si Conditiile noastre de Transport. Raspunderea noastra este limitata si va recomandam sa va asigurati in mod corespunzator pentru calatoria pe care urmeaza sa o faceti. Prevederile in legatura cu raspunderea noastra sunt:
14.1.1 Cu exceptia cazurilor prevazute de legislatia interna si cea comunitara, transportul nostru se supune regulilor si limitarilor legate de raspunderea stabilita de Conventie doar daca transportul este unul international la care Conventia se aplica. Urmatoarele conditii se aplica tuturor transporturilor noastre (fie ca sunt in concordanta cu legislatia interna si cea comunitara fie ca nu):
14.1.2(a) Orice raspundere a noastra pentru pagube va fi redusa prin orice neglijenta din partea dumneavoastra care cauzeaza sau contribuie la paguba in concordanta cu legea in vigoare.
14.1.2(b) Vom fi raspunzatori doar pentru pagubele care se produc in timpul zborului sau pe segmentele de zbor unde codul nostru (BMS/0B) apare in chenarul companiei de transport pe Biletul Electronic pentru acel zbor sau segment de zbor.
14.1.2(c) Nu suntem raspunzatori pentru pierderea sau lipsa din continut a Bagajului de Mana,decat in cazul in care el a fost preluat de un membru al echipajului pentru a fi depozitat intr-un alt loc decit cel dedicat bagajelor de acest gen.
14.1.2(d) Raspunderea noastra pentru pierderea sau lipsa din continut a Bagajului de Cala va fi limitata de SDR 19 per kilogram, si nu in functie de valoarea obiectelor lipsa, iar in cazul celui de mana, raspunderea va fi de maximum SDR 332 per pasager cu mentiunea ca daca in concordanta cu legile in vigoare se aplica limite diferite de raspundere, acestea se vor aplica. Daca greutatea Bagajului de Cala nu va fi inregistrata cand se face check-inul , despagubirea se va calcula la greutatea standard de 32kg.
14.1.2(e) Cu exceptia cazurilor in care exista prevederi specifice in aceste Conditii, suntem raspunzatori fata de dumneavoastra doar pentru despagubirile la care aveti dreptul, pentru pierderile dovedite si costurile in concordanta cu Conventia.
14.1.2(f) Nu suntem raspunzatori pentru pagubele cauzate bunurilor care nu sunt permise in bagajul de cala descrise in articolul 8.2, inclusiv obiectelor fragile sau perisabile, obiectelor care au valoare speciala, cum sunt banii, bijuteriile, metalele pretioase, computerele, dispozitivele electronice personale, documentele, valori mobiliare, sau alte bunuri, acte, pasapoarte si alte documente de identificare sau mostre.
In cazul in care bagajele contin perisabile (alimente,bauturi), compania isi rezerva dreptul de a scoate si casa continutul de acest fel fara ca pasagerul sa fie despagubit.
14.1.2(g) Contractul de Transport, inclusiv acesti Termeni si Conditii de Transport si excluderi sau limitari de raspundere se aplica Agentilor nostri Autorizati, angajatilor si reprezentantilor nostri in acelasi mod in care se aplica si pentru noi. Suma totala care poate fi recuperata de la noi si de la astfel de Agenti Autorizati, angajati, reprezentanti si persoane nu poate depasi raspunderea noastre, daca exista.
14.1.2(h) Termenile si Conditiile de Transport de mai sus nu anuleaza excluderi sau limitari ale raspunderii prezente in Conventie sau in legile in vigoare decat daca acest lucru se specifica in mod expres.
14.1.2(i) Pentru toate destinatiile Blue Air responsbilitatea indeplinirii conditiilor de trecere a frontierei revine in intregime pasagerilor.Blue Air nu este responsabila in raport cu Regulile si Regulamentele privind trecerea frontierei de catre pasager.
14.1.2(j) In caz de intarziere a pasagerului, ne asumam raspunderea pentru daune doar daca nu am luat toate masurile necesare pentru a evita respectivele daune sau daca a fost imposibil sa se ia aceste masuri. Raspunderea pentru intarzierea pasagerului este limitata la 4,694 SDR (aproximativ 5.032 EUR).
In caz de intarziere a bagajelor, suntem raspunzatori pentru daune doar daca nu am luat toate masurile necesare pentru a evita respectivele daune sau daca a fost imposibil sa se ia aceste masuri. Raspunderea este limitata la 1131 SDRs (aproximativ 1.213 EUR).
In cazul in care solicitantul nu reuseste sa reduca daunele sau a contribuit la aparitia unor daune, valoarea cererilor de despagubire va fi redusa cu suma aferenta contributiei reclamantului. In mod special, solicitantul este obligat sa faca intr-un timp util, rezonabil si adecvat achizitia de inlocuire.
14.1.3 Pentru detalii suplimentare referitoare la intarzierea, distrugerea, pierderea sau deteriorarea bagajelor va rugam sa cititi acest document.
INTELEGERI SPECIALE
14.2 In situatii din care ar putea rezulta moartea, ranirea sau afectarea fizica a Pasagerului urmare unui accident produs la bordul unei aeronave a companiei noastre, sau in cursul operatiunilor de imbarcare sau debarcare in timpul unui zbor efectuat de noi:
14.2.1 Nu ne vom folosi de nici o aparare sub Articolul 20 din Conventie sau de alta aparare similara existenta prin legea in vigoare, in legatura cu cererea care nu depaseste 113100 SDR;
14.2.2 Vom face, fara intarziere si intr-o perioada care nu depaseste 15 zile de la data stabilirii identitatii persoanei care are dreptul la compensatie, asemenea plati in avans persoanei care are necesitati economice imediate, proportional cu daunele suferite (suma nu va fi mai mica decat 16.000 SDR per Pasager in cazul mortii). Orice plata in avans nu va constitui admiterea raspunderii si se poate reduce din urmatoarele plati ale noastre, dar este returnabila daca paguba a fost cauzata de sau a contribuit la paguba neglijenta Pasagerului sau a persoanei care a primit plata, sau daca persoana care a primit plata nu este persoana care avea dreptul la compensatie; ACESTEA FIIND MENTIONATE noi ne rezervam toate celelalte forme de aparare (fie prevazute de Conventie, fie nu) si toate drepturile de ajutor impotriva altor persoane, inclusiv (fara limite) drepturile de contributie si indemnizatie.
14.3 Cu privire la platile in avans care urmeaza sa fie facute ca urmare a Articolului 14.2.2 sau alta forma considerata ca echivalent in EURO pentru o suma din SDR:
14.3.1 echivalentul in EURO se va calcula la cursul valutar stabilit de Fondul Monetar International pentru data respectiva;
14.3.2 in cazurile in care Romania nu a introdus EURO ca moneda legala la data respectiva, orice plata se va face sau, daca este cazul, orice interpretare a valorii se va face in Lei prin conversia cursului valutar din Lei in EURO pentru data respectiva de plata sau de determinare dupa cum va fi cazul.
14.4 Va confirmam ca avem asigurare de raspundere per pasager de cel putin 100.000 SDR si nu mai putin de minimul stipulat de Autoritatea Civila Romana.
14.5 Cand transportul este in concordanta cu legislatia interna si cea comunitara, pentru cereri mai mari de 100.000 SDR putem fi scutiti daca putem dovedi ca noi sau agentii nostri au luat toate masurile de precautie necesare pentru a evita paguba sau ca a fost imposibil pentru noi sau agentii nostri sa luam acele masuri.
Pentru orice neregularitate (pierdere/deteriorare/furt din bagaj) pasagerul este obligat sa se prezinte la biroul Lost & Found Blue Air, situat in zona benzilor de bagaje din aeroport, pentru intocmirea PIR-ului (raport privind neregularitatea proprietatii), inainte de parasirea aeroportului.
Nu ne asumam responsabilitatea pentru bagaje patate de anumite substante (vin, ulei, alimente) si cele care au suferit deteriorari minore (zgarieturi, ruptura pe cusatura cauzata de greutatea in exces, cifru, cheite, lacate rupte, manere laterale rupte si orice accesorii ale bagajului).
Nu ne asumam responsabilitatea pentru bagajele deteriorate ale pasagerilor care aleg sa calatoreasca cu acestea sau pentru care au fost deja despagubiti.
Daca bagajul inregistrat este deteriorat sau nu soseste odata cu zborul care il transporta pe proprietar si daca pasagerul nu depune un raport PIR la sosire, Blue Air isi va declina responsabilitatea.
15.1.1 Acceptarea Bagajului de catre posesorul Etichetei de Identificare fara o reclamatie la momentul predarii este o proba suficienta ca bagajul a fost predat in conditii bune si in concordanta cu Contractul de Transport, altfel doar daca dovediti contrariul.
In cazul deteriorarii unui bagaj inregistrat,pasagerul trebuie sa faca reclamatie scrisa in termen de 7 zile si in caz de intarzierea bagajului, in termen de 21 de zile, in ambele cazuri de la data in care bagajul a fost pus la dispozitia pasagerului.
15.1.2. La momentul semnalarii oricarui tip de paguba este obligatoriu ca pasagerii sa solicite o copie a raportului privind neregularitatea proprietatii denumit PIR, completat de catre angajatului ghiseului Lost and Found din aeroport cu detaliile furnizate de catre pasager. PIR-ul nu reprezinta o reclamatie oficiala, acesta fiind un document intern al companiei aeriene/ companiei de handling, utilizat pentru identificarea bagajului.
15.1.3. Compania Blue Air nu va fi considerata responsabila pentru bagajele identificate in mod eronat de un alt pasager. Pasagerul care a identificat in mod eronat un bagaj este responsabil pentru toate costurile suportate de ambii pasageri implicati.
15.1.4. In cazul in care doriti sa luati legatura cu reprezentantii departamentului de bagaje pierdute o puteti face prin intermediul adresei ll@aerokraft.ro sau la numerele de telefon +40745313411.
15.1.5. Ridicarea bagajelor pierdute se poate face doar in aeroport. Bagajele pierdute nu se livreaza la domiciliul pasagerului.
15.2 LIMITAREA ACTIUNILOR
Orice drept de despagubire va fi anulat daca o actiune nu este deschisa in termen de 2 ani de la data sosirii la destinatie sau de la data la care aeronava era planificata sa soseasca sau la data in care transportul s-a oprit. Instanta competenta unde se va judeca cazul va stabili metoda de calcul a perioadei de limitare.
15.3 MODIFICAREA SI ANULAREA
Nici un agent angajat sau reprezentant al nostru nu are dreptul sa modifice sau sa anuleze orice prevedere din acesti Termeni si Conditii de Transport.
15.4 TERMEN DE RASPUNS LA RECLAMATII
Incepand din data de 05.02.2018, Blue Air are obligatia de a raspunde la eventuale reclamatii in termen de 60 de zile de la primirea reclamatiei la care se vor atasa toate documentele /dovezile necesare.
Pentru a exclude orice dubiu, in cazul in care documentele/dovezile necesare sunt incomplete, termenul va decurge din ziua primirii de catre Blue Air a documentelor complete. Prin urmare, in scopul de a rezolva toate reclamatiile pe cale amiabila si astfel, de a reduce numarul dosarelor care se afla pe rolul instantelor, pasagerul se obliga sa respecte termenul de 60 de zile inainte de a se adresa, eventual, autoritatii judiciare. Partile agreeaza ca, in cazul in care Pasagerul alege sa recurga la asistenta legala chiar din faza de transmitere a reclamatiei, onorariile avocatului vor ramane in sarcina exclusiva a Pasagerului. Reclamatiile pot fi transmise utilizand formularul care poate fi completat aici, sau comunicand la adresa de e-mail feedback@blueair.aero in orice forma pe care Pasagerul o considera oportuna, numele si prenumele Pasagerului, numarul rezervarii, numarul si data zborului, locul plecarii si destinatia zborului, precum si motivul pentru care se solicita despagubiri.
15.5. Pentru zborurile cu plecare sau cu sosire in localitati din Italia, precum si pentru zborurile in care atat localitatea de plecare cat si cea de sosire se afla pe teritoriul acestei tari, termenul de raspuns la eventualele reclamatii este de 6 saptamani (42 zile), in conformitate cu prevederile art. 2.4 din Carta Drepturilor Pasagerilor redactate de ENAC (“Ente Nazionale per l’Aviazione Civile”). Se aplica toate celelalte prevederi din paragraful precedent.
Titlurile fiecarui Articol din acesti Termeni si Conditii de Transport sunt orientative si nu pot fi folosite pentru interpretarea textului.
Daca nu este specificat altfel in Conventie,sau in legile, regulile guvernamentale, ordinele sau cerintele aflate in vigoare:
(a) Acesti Termeni si Conditii de Transport sunt guvernate de legile Romaniei;
(b) Orice neintelegere dintre dumneavoastra si noi in legatura cu sau derivand intr-un fel sau altul dintr-un asemenea transport se va supune jurisdictiei non-exclusive a tribunalelor Romaniei
18.1 Transfer Autocar
Impreuna cu biletul de avion Blue Air puteti achizitiona si transferul cu autocarul. Blue Air va pune la dispozitie serviciul de transfer cu autocarul din:
– Constanta/ Brasov catre Aeroportul Otopeni, si retur, serviciu asigurat de partenerul nostru, Direct Aeroport;
– Baia Mare/Oradea/Satu Mare/Sibiu/Targu Mures catre aeroportul Cluj Napoca, si retur, serviciu asigurat de partenerul nostru, Transfero.
Copiii cu varsta cuprinsa intre 0 – pana la 2 ani calatoresc gratuit (nu vor avea loc separat, calatoresc in bratele parintelui).
Partenerii Direct Aeroport si Transfero accepta maxim 2 (doua) bagaje de cala (32kg) si 1 (un) bagaj de mana/pasager.
Nu sunt acceptate:
– Biciclete
– Arme
– Animale de companie
– Echipament sportiv
Daca din vina Direct Aeroport sau Transfero pasagerii intarzie la aeroport/pierd cursa, Direct Aeroport si Transfero se obliga sa respecte si sa aplice reglementarile conform EC261/2004 si sa restituie contravaloarea biletelor de avion catre Blue Air, nu si a altor servicii de care pasagerul beneficia la destinatie. Blue Air va rambursa la randul sau pasagerii ce au dreptul de a le fi restituita contravaloarea biletelor de avion.
In cazul in care Blue Air sufera o intarziere Direct Aeroport si Transfero se obliga sa accepte pasagerii Blue Air pe prima cursa cu locuri disponibile fara a percepe nicio taxa suplimentara.
Detalii despre orar curse, loc imbarcare, etc. gasiti aici.
18.2 Transfer taxi
Pentru a putea face o rezervare de taxi, in timpul procesului de achizitionare a biletului, va trebui sa bifati casuta aferenta serviciului, apoi dupa efectuarea platii, va rugam sa completati formularul de CERERE TAXI afisat pe pagina de confirmare a rezervarii si, ulterior, sa apasati pe butonul “trimite comanda”. Pentru preluare, clientii vor fi asteptati de catre reprezentantul Fly Taxi in Aeroportul International Henri Coanda Bucuresti, respectiv in zona de iesire de la terminalul Sosiri, cu un anunt cu sigla “Blue Air”.
Pentru sugestii si reclamatii, clientii sunt rugati sa contacteze direct compania Fly Taxi la numărul de telefon: +4 0747.999.440 sau pe e-mail la adresa: office@taxifly.ro.
19.1. Ne asumam raspunderea sa va informam despre identitatea operatorului/operatorilor aerian/aerieni, indiferent de modalitatea de achizitionare a biletului.
Zborurile puse la vanzare pe http://www.blueairweb.com sunt operate de S.C. Blue Air-Airline Management Solutions S.R.L. sau de compania identificata ca operator aeriana in procesul de vanzare bilete.
19.2. Zborurile operate de Blue Air în acord de Codeshare
19.2.1. Blue Air, in calitate de transportator aerian, va informa pasagerii, in momentul rezervarii, despre identiatea companiei/companiilor aeriene care opereaza zborul respectiv.
19.2.2. Pasagerul are dreptul de a iniția o reclamație sau de a solicita rambursări și compensații fie de la operatorul de transport aerian operant, fie de la contractantul transportatorului aerian.
19.2.3. Pasagerul trebuie să verifice întotdeauna termenii și condițiile transportatorului aerian de operare.
19.2.4. SKY EXPRESS (Termeni și condiții pentru Sky Express) http://www.skyexpress.gr/en-us/usefulinformation/termsconditionsoftransport.aspx
Blue Air ofera pasagerilor prin intermediul site-ul companiei urmatoarele servicii:
20.1 Serviciul “SMS de Confirmare”
Daca doriti sa aveti cat mai rapid confirmarea efectuarii rezervarii biletelor de avion sau daca nu aveti acces la email atunci cand faceti rezervarea, puteti opta sa primiti informatiile prin SMS.
Serviciul “SMS de Confirmare” este valabil indiferent de reteaua de telefonie mobila sau de tara in care va aflati.
Serviciul costa 0,5 euro. Dupa achizitionarea biletului veti primi prin SMS urmatoarele informatii: numar rezervare, ruta, data de plecare/retur, ora decolarii si aterizarii.